• Γερσιμος Αρσένης Γερσιμος Αρσένης
  • Home
  • Άρθρα
  • ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ – ΜΠΟΡΕΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΝΟ;
  • Decrease
  • Increase

  ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ – ΜΠΟΡΕΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΝΟ;

   

  ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ - ΜΠΟΡΕΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΝΟ;
  Μια καινούργια έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες με δυσμηνόρροια που παίρνουν υψηλή δόση βιταμίνης D υποφέρουν πολύ λιγότερο από πόνους της περιόδου και δεν έχουν ανάγκη για καμία θεραπεία για πάνω από 2 μήνες.

  Προς γνώση μας αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ασχολείται και ερευνά τις επιδράσεις μιας εφ’ άπαξ υψηλής δόσης στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.

  Ενεργοποίηση του πόνου:

  Η δυσμηνόρροια επηρεάζει τις μισές από τις γυναίκες που έχουν περίοδο. Ο πυελικός πόνος πιστεύεται πως ενεργοποιείται λόγω υπερβολικής παραγωγής προσταγλανδινών στη μήτρα που συντίθεται από Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα πριν την έναρξη της περιόδου και ελέγχουν την αγγειοσυστολή και τη μήτρα.

  Σύμφωνα με τις μελέτες, η βιταμίνη D μπορεί να δράσει ως αντιφλεγμονώδες και μπορεί να ρυθμίσει την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στον δρόμο των προσταγλανδινών προκαλώντας την μειωμένη βιολογική δράση τους.

  Η μελέτη περιλαμβάνει 40 γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών που είχαν εμπειρία από τουλάχιστον 4 εξαιρετικά επίπονες έμμηνες ρύσεις στους τελευταίους 6 μήνες. Οι γυναίκες αυτές δεν έπαιρναν ασβέστιο, βιταμίνη D, αντισυλληπτικά χάπια ή άλλες θεραπείες και δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης κατά την διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών. Οι συμμετέχουσες ωστόσο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους αντισύλληψης όπως επίσης τους επιτρεπόταν να λάβουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αν ήταν αναγκαίο αλλά θα έπρεπε να καταγράφουν η χρήση αυτών των παραγόντων.

  Οι γυναίκες επιλέχθηκαν με τυχαία σειρά για να λάβουν μια εφ’ άπαξ δόση από 300.000 ius από βιταμίνη D ή εικονικά για 5 ημέρες πρίν την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η ένταση του πόνου όπως μετρήθηκε με οπτική αναλογική κλίμακα. Το δευτερεύον αποτέλεσμα ήταν η χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

  Μετά από 2 μήνες ο πόνος μειώθηκε στο 41% μεταξύ των γυναικών της ομάδας της βιταμίνης D. Δεν υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα στις γυναίκες πού έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η μεγαλύτερη μείωση του πόνου ήταν στις γυναίκες που είχαν τον πιο έντονο πόνο κατά την έναρξη.

  Κατά την διάρκεια της μελέτης καμία από τις γυναίκες στο γκρουπ της βιταμίνης D δεν χρειάστηκε να λάβει αντιφλεγμονώδη για να ελέγξει το πόνο στους 1 με 2 μήνες ενώ το 40 % αυτών που την έπαιρναν εικονικά χρησιμοποίησαν αντιφλεγμονώδη τουλάχιστον μια φορά.

   

  About Γεράσιμος Αρσένης

  Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου Μητέρα και Επιμελητής του ίδιου Νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα και διατηρεί ιατρείο στους Αμπελόκηπους. Ειδικεύτηκε ως Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Δ μαιευτικό- Γυναικολογικό Τμήμα ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από το 2005 έως και το 2009 με πάνω από 2.000 επεμβάσεις στην αίθουσα τοκετών και τα χειρουργεία του μαιευτηρίου. Επιπλέον εργάστηκε στο Κυτταρολογικό εργαστήριο του Περιφερειακού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 2009. Έχει κάνει πάνω από 50 εργασίες και διάφορες ομιλίες σε ποικίλα συνέδρια.

  © 2012 - 2019 Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
  Δρ. Γεράσιμος Αρσένης