• Γερσιμος Αρσένης Γερσιμος Αρσένης
  • Decrease
  • Increase

  INOMYOMA-ΤΙ ΕΙΝΑΙ,ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

   

  Τι είναι;

  Τα λεiομυώματα της μήτρας (ή των ινομυωμάτων της μήτρας) είναι καλοήθεις όγκοι που προκύπτουν από την υπερανάπτυξη των λείων μυικων ινων και του συνδετικού ιστού στη μήτρα. Ιστολογικά, εμφανίζεται ένας μονοκλωνικός πολλαπλασιασμός κυττάρων λείου μυός. Υπάρχει γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη του λεμομυώματος. Τα λειομυώματα της μητρας (ινομυώματα) είναι οι πιο κοινοί καλοήθης γυναικολογικοί όγκοι. Αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και η εκτιμώμενη συχνότητα εμφάνισης ινομυωμάτων είναι πάνω από 70% έως 50 ετών.Για αυτές τις γυναίκες, η μυομεκτομία, η απομάκρυνση των μυωμάτων με αναδόμηση και διατήρηση της μήτρας είναι μια σημαντική επιλογή.

  Τι προκαλούν;

  Όταν μεγαλώνουν, μπορεί να προκαλέσουν μαζική επίδραση, με αποτέλεσμα πυελική πίεση ή πόνο ή παραμόρφωση του τοιχώματος της μήτρας ή της κοιλότητας του ενδομητρίου, γεγονός που οδηγεί σε μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας. Πολύ σπάνια, τα μυώματα μπορούν να προβάλλουν στον τράχηλο ή να μπερδευτούν για μάζα των ωοθηκών. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη ανάλογα με τη θέση τους και, σε μερικούς ασθενείς, θεωρούνται ότι σχετίζονται με τη στειρότητα.

  Τα μισχωτά ινομυώματα μπορούν να υποβληθούν σε συστροφή, προκαλώντας τον ίδιο σοβαρό πόνο, όπως η στρέψη των ωοθηκών. Τα μεγάλα μυώματα μπορούν να ξεπεράσουν την παροχή αίματος, οδηγώντας σε έμφραγμα και νέκρωση (εκφυλιστικό μυόμα), που μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό. Τέλος, η πρόπτωση ενός μυώματος μπορεί να είναι έντονα οδυνηρή.

  Επίσης συχνά σχετίζονται με ανώμαλες θέσεις εμβρύου,αδυναμία προόδου φυσιολογικού τοκετού και αυξημένη συχνότητα καισαρικής τομής.

  Τα συμπτώματα της πυελικής πίεσης και του πόνου είναι συνήθως αποτέλεσμα επίδρασης της μάζας. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από ένα μεγάλο μεγάλο μυόμα είτε από ένα συνδυασμό πολλαπλών μικρότερων μυωμάτων. Μια ινομυοματώδης  μήτρα μπορεί να γινει αρκετά μεγάλη,  φτάνοντας στο μέγεθος εγκυμονος  μήτρας. Είναι ενδιαφέρον, ίσως λόγω της αργής ανάπτυξης και ανοχης πονου  από τον ασθενή, μερικές εξαιρετικά μεγάλες μήτρες είναι καλά ανεκτές από τους ασθενείς και δεν απαιτούν παρέμβαση. Ορισμένα μεγάλα μυώματα που προσκρούουν στους ουρητήρες μπορεί να προκαλέσουν υδρόνεφρωση  και, πολύ σπάνια, αποφραξη του ουρητήρα.

   

  About Γεράσιμος Αρσένης

  Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου Μητέρα και Επιμελητής του ίδιου Νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα και διατηρεί ιατρείο στους Αμπελόκηπους. Ειδικεύτηκε ως Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Δ μαιευτικό- Γυναικολογικό Τμήμα ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από το 2005 έως και το 2009 με πάνω από 2.000 επεμβάσεις στην αίθουσα τοκετών και τα χειρουργεία του μαιευτηρίου. Επιπλέον εργάστηκε στο Κυτταρολογικό εργαστήριο του Περιφερειακού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 2009. Έχει κάνει πάνω από 50 εργασίες και διάφορες ομιλίες σε ποικίλα συνέδρια.

  © 2012 - 2019 Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
  Δρ. Γεράσιμος Αρσένης