ΚΥΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ
Κύηση στην εφηβεία – οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στις 10 έφηβες, στις αναπτυγμένες χώρες, θα έχει μια τουλάχιστον απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.
Περίπου 1 στους 3 με 4 έφηβους είναι ήδη σεξουαλικά ενεργός. Είναι επίσης δυσάρεστο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς δεν χρησιμοποιεί καμιά ή χρησιμοποιεί αναποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης.
Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην ανεπιθύμητη κύηση στην εφηβεία είναι:
- η μη-χρήση αντισύλληψης,
- η έλλειψη ενημέρωσης,
- η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα,
- η αυξημένη γονιμότητα στην ηλικία αυτή.
Οι κυήσεις στην ηλικία αυτή αποτελούν κυήσεις υψηλού κινδύνου. Κυριότερα αίτια για την αύξηση των κινδύνων είναι:
- η ανωριμότητα του γεννητικού συστήματος
- οι κακές διατροφικές συνήθειες των εφήβων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες διαιτητικές απαιτήσεις μιας εγκυμοσύνης
- η συναισθηματική ανωριμότητα
- η χρήση καπνού, αλκοόλ και ναρκωτικών,
- η κακή κατάσταση της υγείας των εφήβων πριν την εγκυμοσύνη,
- η έντονη ψυχολογική επιβάρυνση
Το ίδιο το σώμα της εφήβου, που ακόμα διαπλάθεται, έχει ήδη αυξημένες ανάγκες για τη λήψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών και θερμίδων. Είναι αμφίβολο κατά πόσο η διατροφή μιας εφήβου θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου.
Συχνά η ιατρική παρακολούθηση είναι ανεπαρκής, καθώς πολλές έφηβες, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, χαρακτηρίζονται από έλλειψη της πειθαρχίας και της υπευθυνότητας, που απαιτεί μια εγκυμοσύνη. Επιπλέον, πολλές από αυτές αρνούνται να διακόψουν το κάπνισμα.
Ο τοκετός στις έφηβες μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερους τραυματισμούς του κόλπου και του αιδοίου, λόγω της ανωριμότητας των ιστών.
Η ψυχολογική πίεση από το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Οι σημαντικότερες επιπλοκές που παρατηρούνται κατά την κύηση στην εφηβεία επηρεάζουν σημαντικά τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και είναι:
- αναιμία,
- αυξημένη αρτηριακή πίεση,
- χαμηλό βάρος εμβρύου,
- πρόωρος τοκετός.
ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ – Διακοπή σε κύηση στην εφηβεία
Η συνηθέστερη κατάληξη σε μια κύηση στην εφηβεία είναι η τεχνητή διακοπή (έκτρωση). Αν και γενικά ο αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά, υπάρχειαύξηση των εκτρώσεων στην εφηβική ηλικία.
Στην Ελλάδα η διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης, είναι σήμερα νομοθετικά κατοχυρωμένη. Όταν όμως πρόκειται για ανήλικη, χρειάζεται τη γραπτή συγκατάθεση ενός από τους δύο γονείς ή του ατόμου που έχει την επιμέλεια της ανήλικης.
Στη χώρα μας η μοναδική επιλογή είναι η χειρουργική έκτρωση. Ο γυναικολόγος πρέπει να έχει την κατάλληλη εμπειρία για χειρισμό τέτοιων διαδικασιών σε έφηβες, για να αποφεύγονται οι πιθανές επιπλοκές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Οι μέθοδοι φαρμακευτικής έκτρωσης και συγκεκριμένα η χρήση της στην εφηβεία, είναι ακόμα υπό μελέτη.
Πρέπει να τονιστεί ότι ο γιατρός έχει και ρόλο συμβούλου. Η έφηβη χρειάζεται αρκετό χρόνο συζήτησης με το γιατρό Ο πρωταρχικός στόχος του γιατρού είναι να βοηθήσει την έφηβη να κατανοήσει τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης και να υποστηρίξει την οικογένεια της για να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον. Επίσης, πρέπει να δώσει συμβουλές και κατευθύνσεις για το μέλλον, καθώς η έφηβη μπορεί να έχει απόλυτη άγνοια για την αντισύλληψη, που θα πρέπει να ακολουθήσει από εκεί και ύστερα, καθώς επίσης και εξωπραγματικούς φόβους και παρανοήσεις.
Δείτε άρθρα για Εγκυμοσύνη