• Γερσιμος Αρσένης Γερσιμος Αρσένης

  ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

   

  ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

  Η στειρότητα σε ένα ζευγάρι ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης σύλληψης παρά ένα έτος συχνής, απροστάτευτης συνουσίας. Μέχρι και το 50% των νέων, υγιών ζευγαριών που αποτυγχάνουν να συλλάβουν τους πρώτους 12 μήνες θα συλλάβουν τους επόμενους 12 μήνες.

  Τι προτεινουμε?

  Προτείνουμε την αξιολόγηση και τη θεραπεία του γυναικείου εταίρου πριν ή ταυτόχρονα με τον άνδρα εταίρο ενός υπογονιμου ζευγαριού.

  • Μια μικρή μειονότητα των αντρών έχει ιατρικά ή χειρουργικά αναστρέψιμες αιτίες υπογονιμότητας. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία (ART) είναι η μόνη δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για τις περισσότερες αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας.
  • Προτείνουμε θεραπεία γοναδοτροπίνης για επαγωγή σπερματογένεσης σε άνδρες των οποίων η στειρότητα οφείλεται σε δευτερογενή (υπογοναδοτροπικό) υπογοναδισμό .
  • Για τους άνδρες με δευτερογενή (υπογοναδοτροπικό) υπογοναδισμό λόγω προλακτινωματος, προτείνουμε θεραπεία αγωνιστή ντοπαμίνης, συνήθως καβεργολίνη, καθώς αυτό συνήθως αποκαθιστά τη σπερματογένεση και τη γονιμότητα. Σε άνδρες με μακροαδενώματα προλακτίνης, η μείωση της συγκέντρωσης της προλακτίνης στον ορό και η συρρίκνωση του αδενώματος μπορεί να μην επαρκούν για την αύξηση της συγκέντρωσης της τεστοστερόνης και του αριθμού των σπερματοζωαρίων (λόγω μόνιμης βλάβης στα γοναδοτρόφα κύτταρα). Σε αυτή την περίπτωση, αρχίζουμε τη θεραπεία με γοναδοτροπίνη για επαγωγή σπερματογένεσης.
  • Προτείνουμε την επιδιόρθωση της κιρσοκήλης μόνο σε στείρους άντρες με ανωμαλες αναλύσεις σπέρματος και μεγάλες κηλες τριτου βαθμου. Η χειρουργική επέμβαση είναι επίσης λογική στους άνδρες (με ή χωρίς στειρότητα) με μεγάλους κιρσους που προκαλούν συμπτώματα. Δεν συνιστούμε τη χειρουργική επέμβαση σε στείρους άντρες με μικρές κιρσοκήλες που δεν είναι ψηλαφητες.
  • Αν το σπέρμα μπορεί να ανακτηθεί από όρχεις, επιδιδυμίδα ή εκσπερμάτιση, προτείνουμε ART, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε γεννήσεις ανεξάρτητα από την αιτία της υπογονιμότητας
  • Η ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπερματοζωαρίων (ICSI) στο ωοκύτταρο είναι η πιο αποτελεσματική και κοινή τεχνική που χρησιμοποιείται για ασθενείς με στειρότητα του ανδρικού παράγοντα.

  Αλλαγές στον τρόπο ζωής

  Προτείνουμε υγιεινές πρακτικές για τον τρόπο ζωής για τους στείρους άντρες. Παρόλο που υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνουν τη γονιμότητα, υπάρχουν αποδείξεις ότι η αποφυγή του καπνού, της μαριχουάνας, της υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ και της παχυσαρκίας μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτιστοποίηση της σπερματογένεσης. Αν και η αυξημένη βουβωνικη θερμότητα μπορεί να επηρεάσει τη σπερματογένεση, δεν είναι απαραίτητο για τους άνδρες να αποφεύγουν τα εσώρουχα με στενή εφαρμογή ή να αποφεύγουν τις σάουνες ή τα ζεστά λουτρά.

   

  About Γεράσιμος Αρσένης

  Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου Μητέρα και Επιμελητής του ίδιου Νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα και διατηρεί ιατρείο στους Αμπελόκηπους. Ειδικεύτηκε ως Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Δ μαιευτικό- Γυναικολογικό Τμήμα ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από το 2005 έως και το 2009 με πάνω από 2.000 επεμβάσεις στην αίθουσα τοκετών και τα χειρουργεία του μαιευτηρίου. Επιπλέον εργάστηκε στο Κυτταρολογικό εργαστήριο του Περιφερειακού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 2009. Έχει κάνει πάνω από 50 εργασίες και διάφορες ομιλίες σε ποικίλα συνέδρια.

  © 2012 - 2019 Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
  Δρ. Γεράσιμος Αρσένης