ΠΟΤΕ ΝΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΕΞΩΜΗΤΡΙΟ ?
ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ είναι τα εξής:
Η πιο συνηθισμένη κλινική παρουσίαση της έκτοπης εγκυμοσύνης είναι η κολπική αιμορραγία και / ή ο κοιλιακός πόνος του πρώτου τριμήνου. Η έκτοπη κύηση μπορεί επίσης να είναι ασυμπτωματική.Οι κλινικές εκδηλώσεις της έκτοπης εγκυμοσύνης συνήθως εμφανίζονται έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά την τελευταία κανονική περίοδο της εμμήνου ρύσεως, αλλά μπορεί να συμβούν αργότερα, ειδικά εάν η εγκυμοσύνη είναι σε εξωμήτριο σημείο εκτός από την σαλπίγγα.
Οι συνήθεις ενοχλήσεις στην εγκυμοσύνη (π.χ. ευαισθησία του μαστού, συχνή ούρηση, ναυτία) εμφανίζονται μερικές φορές επιπλέον των συμπτωμάτων που σχετίζονται ειδικά με την έκτοπη κύηση. Μπορεί να υπάρχει μικρότερη πιθανότητα πρόωρων συμπτωμάτων εγκυμοσύνης σε γυναίκες με έκτοπη κύηση επειδή η προγεστερόνη, η οιστραδιόλη και η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη μπορεί να είναι χαμηλότερες στην έκτοπη κύηση σε σχέση με την κανονική εγκυμοσύνη.
Σε μια αναδρομική μελέτη 2026 εγκύων γυναικών στη Γαλλια που προσηλθαν στο τμήμα έκτακτης ανάγκης με το κολπική αιμορραγία και κοιλιακό άλγος, 376 (18%) διαγνώστηκαν με έκτοπη κύηση. Από αυτές τις 376 γυναίκες, το 76% είχε κολπική αιμορραγία και 66% είχαν κοιλιακό άλγος . Σε πληθυσμιακό μητρώο εκτοπικής εγκυμοσύνης από τη Γαλλία, η συχνότητα ρήξης ήταν 18% .
Μια έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ασταθής ή να διαρρηγνύεται κατά τη στιγμή της παρουσίασης στον ιατρό. Η ρήξη της σάλπιγγας (ή ρήξη άλλων δομών στις οποίες εμφυτεύεται έκτοπη εγκυμοσύνη) μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία που απειλεί τη ζωή. Πρέπει να σημειωθούν τυχόν συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη. Αυτά περιλαμβάνουν σοβαρό ή επίμονο κοιλιακό πόνο ή συμπτώματα που υποδηλώνουν συνεχιζόμενη απώλεια αίματος (π.χ. αίσθημα αδυναμίας ή απώλεια συνείδησης).
Με βάση την ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο ρήξης κατά τη στιγμή ή μετά την παρουσίαση, οι κλινικοί ιατροί πρέπει να θεωρούν την έκτοπη κύηση ως διάγνωση σε οποιαδήποτε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας με κολπική αιμορραγία ή / και κοιλιακό άλγος που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
(1) έγκυος που ΔΕΝ έχει επιβεβαιωμένη ενδομήτρια εγκυμοσύνη.
(2) αβεβαιότητα εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα αν αμηνόρροια> 4 εβδομάδες πριν από την τρέχουσα κολπική αιμορραγία
(3) σε σπάνιες περιπτώσεις, μια γυναίκα που παρουσιάζει αιμοδυναμική αστάθεια και οξεία κοιλια που δεν εξηγείται από άλλη διάγνωση.