• FAQ
  • Κλειστε Ραντεβου
Αμεση επικοινωνία 6974453224, 210 69.24.502
HealthFlex
×
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Οι υπηρεσίες
  • Στιγμές!
  • Άρθρα
    • Παθήσεις
    • Συμβουλές
    • Εγκυμοσύνη
  • Επικοινωνία

Κύστη ωοθήκης

Κύστη ωοθήκης
9 Ιουλίου 2019Γεράσιμος ΑρσένηςΠαθήσειςΣυμβουλέςΕγκυμοσύνηενδομητρίωσηΚύστη ωοθήκης
0shares
  • Share
  • Tweet

Οι κύστεις των ωοθηκών είναι σάκοι γεμισμένοι με υγρό που αναπτύσσονται μέσα ή πάνω στην ωοθήκη. Η κύστη ωοθήκης εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες όλων των ηλικιών.  Ορισμένες γυναίκες με κύστεις ωοθηκών έχουν πόνο ή πυελική πίεση, ενώ άλλες δεν έχουν συμπτώματα. Η ασυνήθιστη περίοδος συνήθως δεν σχετίζεται με την κύστη της ωοθήκης.

Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές η κύστη ωοθήκης δεν απαιτούν χειρουργική απομάκρυνση και δεν προκαλούνται από καρκίνο. Οι κύστες μπορούν να ποικίλουν σε μέγεθος από λιγότερο από ένα εκατοστό  έως περισσότερο από 10 εκατοστά.

Αίτια κύστης ωοθήκης

εξαρτάται απο το αν εχετε περίοδο η όχι,δηλαδή :

α.ΠΡΟ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

  1. Ωοθυλακιορρηξία – Οι «λειτουργικές» κύστεις των ωοθηκών αναπτύσσονται όταν αναπτύσσεται ένα θυλάκιο, αλλά δεν σπαει για να απελευθερώσει το ωάριο. Αυτές οι κύστες συνήθως επιλύονται χωρίς θεραπεία.
  2. Δερμοειδείς κύστεις – Οι δερμοειδής κύστεις (τερατώματα) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους κύστης ωοθηκης που εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών. Μια δερματοειδής κύστη μπορει να περιεχει δόντια, τρίχες ή λίπη. Οι περισσότερες δερμοειδης κύστεις είναι καλοήθεις, αλλά σπάνια μπορεί να είναι καρκινικές.
  3. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) – Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν πολλές μικρές κύστεις. Αυτές οι κύστεις δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν ή να υποβληθούν σε θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, αλλά οι γυναίκες με PCOS μπορεί να χρειαστούν θεραπεία για άλλα προβλήματα PCOS, όπως οι ακανόνιστες περίοδοι της εμμήνου ρύσεως.
  4. Ενδομητρίωση – Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορούν να αναπτύξουν έναν τύπο κύστης των ωοθηκών που ονομάζεται ενδομητρίωμα, ή «κύστη σοκολάτας». Δείτε περισσότερα για ενδομητρίωση από εδώ καθώς και σχετικά εδώ
  5. Εγκυμοσύνη – Μια κύστη ωοθηκης αναπτύσσεται κανονικά κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, για να βοηθήσει στην υποστήριξη της εγκυμοσύνης έως ότου σχηματιστεί ο πλακούντας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κύστη παραμένει στην ωοθήκη μέχρι αργότερα κατά την εγκυμοσύνη.
  6. Σοβαρή πυελική μόλυνση – Οι σοβαρές λοιμώξεις της πυέλου μπορεί να εξαπλωθούν ώστε να περιλαμβάνουν τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Ως αποτέλεσμα, κύστες γεμάτες με πύον σχηματίζονται πλησίον των ωοθηκών και / ή των σαλπίγγων.
  7. Μη καρκινικές αναπτύξεις.
  8. Καρκίνος – Ο καρκίνος είναι μια σχετικά ασυνήθιστη αιτία ωοθηκικών κύστεων σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Λιγότερο από το 1 τοις εκατό είναι καρκινος.

β.ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες,μια καινουργια κυστη ωοθηκης η μια αυξηση ογκου μιας κυστης ωοθηκης είναι κάπως πιο πιθανό να προκληθούν από καρκίνο σε σχέση με τις γυναίκες που βρίσκονται πριν από την εμμηνόπαυση.Αλλα αιτια ειναι μη καρκινικες αναπτυξεις η συσσωρευση υγρου σε μια κυστη ωοθηκης.

Η πιθανότητα καρκίνου αυξάνει όταν:

  1. υπάρχει  γενετική προδιάθεση για τον καρκίνο των ωοθηκών (π.χ. οικογενειακό ιστορικό ωοθηκών ή συναφών καρκίνων)
  2. Ένα προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του μαστού ή του γαστρεντερικού καρκίνου
  3. .Μια κύστη ωοθήκης που φαίνεται σύνθετη (μια κύστη με συμπαγείς περιοχές, οζίδιο στην επιφάνεια ή πολλαπλές περιοχές γεμάτες με υγρό).
  4. Μια συλλογή υγρών (που ονομάζεται ασκίτης) που βρίσκεται στη λεκάνη ή την κοιλιά κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας απεικόνισης με υπερηχο η μαγνητικη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Κύστης Ωοθήκης

Οι ωοθηκικές κύστεις μπορεί να είναι είτε συμπτωματικές είτε ασυμπτωματικές. Οι γυναίκες με συμπτώματα από κύστεις ωοθηκών εμφανίζουν συνήθως πόνο ή πίεση στην κάτω κοιλιακή χώρα από την πλευρά της κύστης. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι θαμπός ή αιχμηρός, μπορεί να είναι σταθερος ή να έρχεται και να φευγει. Εάν μια κύστη ωοθηκης σπασει, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικός οξύς πόνος, που μπορεί να είναι σοβαρός.

 Οι γυναίκες με συστροφη μιας ωοθήκης μπορεί να αισθανθούν πόνο μαζί με ναυτία και έμετο.Η αιμορραγία του κόλπου δεν σχετίζεται συνήθως με τις κύστεις των ωοθηκών.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΥΣΤΗΣ ΩΟΘΗΚΗΣ

Ο καλύτερος τρόπος είναι ο κολπικός υπέρηχος ,σπάνια μπορεί να χρειαστεί αξονική η μαγνητική.

ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

Το CA 125 – CA 125 είναι μια εξέταση αίματος που μερικές φορές γίνεται σε γυναίκες με κύστεις ωοθηκών. Ωστόσο, ο καρκίνος των ωοθηκών δεν μπορεί να διαγνωστεί με βάση τα αποτελέσματα μιας δοκιμής CA 125. Πολλές γυναίκες με πρώιμο καρκίνο των ωοθηκών θα έχουν ένα κανονικό επίπεδο CA 125.

Επίσης,μη καρκινικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του CA 125, συμπεριλαμβανομένης της ενδομητρίωσης, των ινομυωμάτων της μήτρας, των λοιμώξεων της πυέλου, της καρδιακής ανεπάρκειας και της ηπατικής και νεφρικής νόσου. Ως αποτέλεσμα, η μέτρηση του CA 125 δεν συνιστάται σε κάθε περίπτωση.

Το CA 125 συνιστάται συχνά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κύστη ωοθηκών.
Το CA 125 μπορεί να συνιστάται για γυναίκες προεμμηνοπαυσιακές, των οποίων η κύστη ωοθηκών εμφανίζεται πολύ μεγάλη ή ύποπτη για καρκίνο σε υπερηχογράφημα.
Το CA 125 δεν συνιστάται συνήθως για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με κύστεις ωοθηκών που είναι μικρές και δεν φαίνονται ύποπτες για καρκίνο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΣΤΗΣ ΩΟΘΗΚΗΣ

Σε έφηβες και γυναίκες εώς 40 ετών συνιστούμε επανεξέταση με υπέρηχο σε 6-8 βδομαδες.

Μετά την εμμηνόπαυση η κύστη ωοθήκης είναι λιγότερο πιθανό να υποχωρήσει.

Αν είναι μεγάλη κύστη ή προκαλεί πόνο ή είναι ύποπτη για καρκίνο χειρουργούμε αφαιρώντας  την κύστη.

ΠΟΤΕ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ

  1. Όταν μια κύστη ωοθήκης προκαλεί επίμονο πόνο ή πίεση ή μπορεί να σπασει ή να συστραφει.
  2. Όταν  η κύστη ωοθήκης προκαλείται από ενδομητρίωση απομακρύνεται για λόγους γονιμότητας.
  3. Οι μεγάλες κύστεις (> 5 έως 10 cm) είναι πιο πιθανό να απαιτούν χειρουργική αφαίρεση σε σύγκριση με μικρότερες κύστεις. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέγεθος δεν προβλέπει αν μια κύστη είναι καρκινική.
  4. Εάν η κύστη φαίνεται ύποπτη για καρκίνο. Αν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών ή η κύστη φαίνεται δυνητικά καρκινική σε μελέτες απεικόνισης.
  5. Εάν η υποψία για καρκίνο των ωοθηκών είναι χαμηλή, αλλά η κύστη δεν φεύγει μετά από αρκετα υπερηχα, μπορείτε να επιλέξετε να την αφαιρέσετε μετά από συζήτηση.
Kύστη ωοθήκης
Kύστη ωοθήκης
Kύστη ωοθήκης
Kύστη ωοθήκης
Βλεννώδες κυσταδένωμα οριακής κακοήθειας
Βλεννώδες κυσταδένωμα οριακής κακοήθειας

Καρκίνος ωοθήκης
Καρκίνος ωοθήκης
Καρκίνος ωοθήκης
Καρκίνος ωοθήκης
κυστη ωοθηκης
κυστη ωοθηκης

κύστη ωοθήκης σε φυσιολογικη κυηση
κύστη ωοθήκης σε φυσιολογικη κυηση

REFERENCES

  1. Modesitt SC, Pavlik EJ, Ueland FR, et al. Risk of malignancy in unilocular ovarian cystic tumors less than 10 centimeters in diameter. Obstet Gynecol 2003; 102:594.
  2. Castillo G, Alcázar JL, Jurado M. Natural history of sonographically detected simple unilocular adnexal cysts in asymptomatic postmenopausal women. Gynecol Oncol 2004; 92:965.
  3. Myers ER, Bastian LA, Havrilesky LJ, et al. Management of Adnexal Mass. Evidence Report/Technology Assessment No.130 (Prepared by the Duke Evidence-based Practice Center under Contract No. 290-02-0025). AHRQ Publication No. 06-E004, Agency for Healthcare Research and Quality, Rockville, MD February 2006.
  4. American College of Obstetricians and Gynecologists Committee on Gynecologic Practice. Committee Opinion No. 477: the role of the obstetrician-gynecologist in the early detection of epithelial ovarian cancer. Obstet Gynecol 2011; 117:742.
  5. Dearking AC, Aletti GD, McGree ME, et al. How relevant are ACOG and SGO guidelines for referral of adnexal mass? Obstet Gynecol 2007; 110:841.
  6. American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Practice Bulletin. Management of adnexal masses. Obstet Gynecol 2007; 110:201.
  7. McDonald JM, Modesitt SC. The incidental postmenopausal adnexal mass. Clin Obstet Gynecol 2006; 49:506.

 

Επισκεφθείτε μας

Κλείστε ένα ραντεβού

More
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ COVID-19 ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Αυγ 22

    Μια πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης για περισσότερες από 90.000 περιπτώσεις COVID-19...

  • ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Αυγ 23

    Η φυσική, ήπια ή οικογενειακή προσέγγιση με καισαρική τομή αναπτύχθηκε...

  • Πολύποδας Ενδομητρίου Ιούλ 17

    Ο πολύποδας ενδομητρίου είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες...

  • Κύστη ωοθήκης Ιούλ 9

    Οι κύστεις των ωοθηκών είναι σάκοι γεμισμένοι με υγρό που...

  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Ιούν 14

    Η γυναικεία απώλεια τρίχας (FPHL, γυναικεία αλωπεκία, ανδρογενετική ) είναι...

  • ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Ιούν 14

    Η στειρότητα σε ένα ζευγάρι ορίζεται ως η αδυναμία επίτευξης...

  • Κοιλιομεγαλία εμβρύου και εγκυμοσύνη Μαΐ 29

    Κοιλιoμεγαλία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της...

  • Υπογονιμότητα – αίτια γυναικείας υπογονιμότητας Μαΐ 28

    Σε μια μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) για 8500...

  • ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΠΡΟΩΡΑ? Μαΐ 27

    Ανεπάρκεια τραχήλου καλείται η αδυναμία υποστήριξης μιας τελειόμηνης εγκυμοσύνης εξαιτίας...

  • Ενδομητρίωση και κύηση Μαΐ 27

    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι βλάβες της ενδομητρίωσης και...

Kατηγορίες

  • Mοναδικές video-στιγμές!
  • Άρθρα
  • Εγκυμοσύνη
  • Παθήσεις
  • Συμβουλές

Ετικέτες

coronavirus covid-19 pregancy Video Αμηνόρροια Ανεπάρκεια τραχήλου Εγκυμοσύνη Εξωθήσεις τοκετού Επισκληρίδιος Καούρα Κοιλιoμεγαλια Κύστη ωοθήκης Μωρό Ρήξη εμβρυϊκών υμένων Συμβουλές απώλεια μαλλιών αμνιακό σάκος αμνιοπαρακέντηση ανδρική υπογονιμότητα αρχαία ελλάδα γενετική ασθένεια γονιμότητα και ινομύωμα δειγματοληψία των χοριακών ιχνών διάγνωση διαστολή τραχήλου δυσπλασία ενδομητρίωση θεραπεία θηλασμός ινομύομα ινομύωμα κρυομυοληση κύηση λαπαροσκοπικα πονοκέφαλος προβλήματα μήτρας προτάσεις στάδιο εξώθησης συμπτώματα υπογονιμότητα

Αρχείο

  • Αύγουστος 2020
  • Αύγουστος 2019
  • Ιούλιος 2019
  • Ιούνιος 2019
  • Μάιος 2019
  • Απρίλιος 2019
  • Μάρτιος 2019
  • Φεβρουάριος 2019
  • Ιανουάριος 2019

Δρ. Γεράσιμος Αρσένης

Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρούργος - Γυναικολόγος

(+30) 210 6924502

jerrymitera@gmail.com

https://dr-arsenis.gr

ΚΗΦΙΣΙΑΣ 60, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

  • Παθήσεις
  • Συμβουλές
  • Εγκυμοσύνη
  • Βιογραφικό

Τελευταία Νέα

  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ COVID-19 ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Αυγ 22

    Μια πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης για...

  • ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Αυγ 23

    Η φυσική, ήπια ή οικογενειακή...

  • Πολύποδας Ενδομητρίου Ιούλ 17

    Ο πολύποδας ενδομητρίου είναι μία...

Copyright ©2019 all rights reserved