ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ [ FPHL]
Η γυναικεία απώλεια μαλλιών (FPHL, γυναικεία αλωπεκία, ανδρογενετική αλωπεκία στις γυναίκες) είναι μια κοινή μορφή μη αποφρακτικής τριχόπτωσης που εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες γυναίκες και περιλαμβάνει κυρίως το πρόσθιο τριχωτό της κεφαλής και την κορυφή του τριχωτού.
Χωρίς θεραπεία, το FPHL έχει ως αποτέλεσμα μια αργή, προοδευτική μείωση της πυκνότητας των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής. Πολλές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του FPHL. Η τοπική μινοξιδίλη θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής. Τα δεδομένα περιορίζονται στην αποτελεσματικότητα άλλων παραγόντων, όπως η σπιρονολακτόνη, η οξική κυπροτερόνη, η φιναστερίδη και η φλουταμίδη.
Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μια επιλογή για τις γυναίκες που έχουν ανεπαρκή απάντηση στην ιατρική θεραπεία. Οι πρωταρχικοί θεραπευτικοί στόχοι σε γυναίκες με FPHL είναι η ελαχιστοποίηση της περαιτέρω τριχόπτωσης και η επαγωγή της αναγέννησης των τελικών τριχών. Οι φωτογραφίες αποτελούν πολύτιμα βοηθήματα για την παρακολούθηση της αντίδρασης στη θεραπεία. Η ανταπόκριση στη θεραπεία ποικίλλει ευρέως.
Από την εμπειρία μας, όχι όλες οι γυναίκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία επιτυγχάνουν αισθητικά σημαντική αναγέννηση της τρίχας. Σε ορισμένες γυναίκες, μια θετική απάντηση στη θεραπεία εμφανίζεται μόνο ως μείωση στην πρόοδο της τριχόπτωσης.
ΠΡΩΤΗ ΑΓΩΓΗ
Τοπικά μινοξιδίλη έχει τα καλύτερα αποδεδειγμένα αποτελέσματα θεραπείας. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για την εφαρμογή μινοξιδίλης στο δερμα της κεφαλής, όχι στα μαλλιά.
Ο ασθενής με απώλεια μαλλιών θα πρέπει να κανει μασαζ με μινοξιδίλη στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής με τα δάχτυλα και τα χέρια να πλένονται μετά την εφαρμογή. Οι γυναίκες θα πρέπει να εφαρμόζουν το προϊόν τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το κρεβάτι για να επιτρέψουν επαρκή χρόνο για το στέγνωμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ακούσιας διάδοσης του διαλυματος σε άλλες περιοχές του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.Η θεραπεία με μινοξιδίλη διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες για να εμφανίσει ένα ορατό αποτέλεσμα. Απαιτείται η χρήση του προϊόντος για τουλάχιστον 12 μήνες.
Παρενέργειες
Απώλεια μαλλιών – Πέσιμο μαλλιών συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο έως οκτώ εβδομάδων θεραπείας με μινωξιδίλη , γεγονός που πιθανώς οφείλεται στην απελευθέρωση των telogen τριχων, καθώς τα τριχοθυλάκια διεγείρονται στη μετάβαση από την τελογενή προς την φάση αναγέννησης. Οι ασθενείς θα πρέπει να προειδοποιούνται σχετικά με αυτή την παρενέργεια για να αποφευχθεί η πρόωρη διακοπή της θεραπείας.Οι πιθανές τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες της μινοξιδιλης περιλαμβάνουν τον κνησμό του τριχωτού της κεφαλής, το ξεφλούδισμα και την υπερτρίχωση του προσώπου. Ο χαμηλός κίνδυνος ερεθισμού του τριχωτού με τη χρήση του σχηματισμού αφρού 5% μπορεί να σχετίζεται με την απουσία προπυλενογλυκόλης, ενός κοινού αλλεργιογόνου επαφής, σε αυτό το σκεύασμα. Η υπερτρίχωση συνήθως σταματα εντός τεσσάρων μηνών, εάν διακοπεί η θεραπεία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ-ΓΡΑΜΜΗΣ
Συστηματικοί παράγοντες που αναστέλλουν την παραγωγή ή τη δράση ανδρογόνων, όπως η σπειρονολακτόνη, η φιναστερίδη, η οξική κυπροτερόνη και η φλουταμίδη, χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διαχείριση της γυναικείας απώλειας τρίχας (FPHL) στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Οι γυναίκες με απώλεια μαλλιών FPHL σχετίζονται με υπερανδρογονισμό
- Οι γυναίκες που ανταποκρίνονται ανεπαρκώς στη μονοθεραπεία με μινοξιδίλη
Γενικά, η πρώτη μας επιλογή για συστηματική θεραπεία είναι η σπιρονολακτόνη λόγω του εκτεταμένου ιστορικού της χρήσης του φαρμάκου αυτού σε γυναίκες για άλλες ενδείξεις (π.χ.ακμή, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Η φλουταμίδη χρησιμοποιείται σπάνια για το FPHL λόγω ανησυχιών σχετικά με την επαγόμενη από φάρμακα ηπατοτοξικότητα. Συνήθως παροτρύνουμε τους ασθενείς να συνεχίσουν την τοπική μινοξιδίλη κατά τη διάρκεια της συστηματικής θεραπείας. Η τυπική δόση σπιρονολακτόνης που χρησιμοποιείται για ενήλικες γυναίκες με FPHL είναι 200 mg την ημέρα. Η θεραπεία αρχίζει συνήθως σε χαμηλότερη δόση (π.χ. 50 mg ημερησίως).
Η ημερήσια δόση μπορεί να αυξηθεί κατά 50 mg μηνιαίως εαν ανεκτή. Η σπιρονολακτόνη θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της.Οι πιθανές παρενέργειες της σπιρονολακτόνης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μειωμένη λίμπιντο, ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως, ορθοστατική υπόταση, κόπωση και υπερκαλιαιμία. Η σπιρονολακτόνη μπορεί να προκαλέσει τη θυλεοποιηση ενός αρσενικού εμβρύου και ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φάρμακο χορηγείται συχνά σε συνδυασμό με από του στόματος αντισυλληπτικά σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, καθώς και για τη μείωση των ανωμαλιών περιοδου. Τα επίπεδα καλίου και της αρτηριακής πίεσης πρέπει να ακολουθούνται περιοδικά.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Χειρουργικές επεμβάσεις παρόμοιες με εκείνες που πραγματοποιούνται για την ανδρική ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια επιλογή για τις γυναίκες με γυναικεία τριχόπτωση (FPHL) που δεν επιτυγχάνουν ικανοποιητική ανταπόκριση με τη φαρμακολογική θεραπεία. Μέσω της μεταμόσχευσης των τερματικών τριχών από τις ΜΗ επηρεασμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής στις πληγείσες περιοχές, οι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν αισθητικά ευνοϊκές βελτιώσεις.Τα μειονεκτήματα της μεταμόσχευσης μαλλιών περιλαμβάνουν υψηλό κόστος, σημαντική επένδυση χρόνου για τους ασθενείς , παρενέργειες όπως πρώιμη προσωρινή απώλεια μαλλιών, πόνο και λοίμωξη, και το ενδεχόμενο αποτυχίας των μεταμοσχεύσεων. Μερικοί ασθενείς με FPHL είναι κακοί υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με διάχυτη τριχόπτωση ή στους οποίους η πυκνότητα των μαλλιών στην περιοχή δότη (τυπικά το οπίσθιο τριχωτό της κεφαλής) είναι ανεπαρκής.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Μόλις αναπτυχθεί η γυναικεία τριχόπτωση (FPHL), η κατάσταση συνήθως εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κάλυψη των προσβεβλημένων περιοχών του τριχωτού της κεφαλής από τα μαλλιά. Σε αντίθεση με την ανδρική ανδρογενετική αλωπεκία, η πρόοδος στην πλήρη φαλάκρα συνήθως δεν συμβαίνει. Αν και η τοπική μινοξιδίλη και άλλες φαρμακολογικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές σε μερικές γυναίκες με FPHL, η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι μεταβλητή. Η θεραπεία μπορεί a. να μην έχει αποτέλεσμα b.να παρεμποδισει περαιτέρω τριχόπτωση η c.μεταβλητού βαθμού αναγέννηση των μαλλιών. Εφόσον η απόκριση στη θεραπεία μπορεί να είναι ελλιπής, προτιμάται η έναρξη της θεραπείας σε αρχικό στάδιο, πριν από την ανάπτυξη εκτεταμένης απώλειας μαλλιών. Η φαρμακολογική θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται επ ‘αόριστον για να διατηρηθεί η ανταπόκριση.
ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩ μινοξιδιλη σε εγκύους η θηλάζουσες λόγω τερατογόνου δράσης σε ζώα αλλα και σε δύο απο τέσσερα μωρά που αναφέρει η βιβλιογραφία σε εγκύους που εκτέθηκαν στο φάρμακο, με παραμορφωμένο έμβρυο και υπερτρίχωση. Περνά στο μητρικό γάλα. ΔΕΝ συνιστώ ούτε τοπική θεραπεία σε εγκύους η θηλάζουσες.