ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ (ΠΟΝΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ)
Αιτίες
Ο πόνος στην «περίοδο», δημιουργείται από τις συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες μοιάζουν με αυτές του τοκετού. Μικρές συσπάσεις διαπερνούν το τοίχωμα της μήτρας συνεχώς σε όλες τις γυναίκες, χωρίς όμως οι ίδιες να το καταλαβαίνουν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου οι συσπάσεις αυτές είναι πιο ισχυρές. Με κάθε σύσπαση απομακρύνεται το αίμα και το ενδομήτριο της μήτρας και παροδικά στραγγαλίζονται τα αγγεία που διαπερνούν το τοίχωμά της. Ο στραγγαλισμός των αγγείων μειώνει τη ροή του αίματος και συνεπώς του οξυγόνου στη μήτρα έχοντας αποτέλεσμα οι ιστοί να ισχαιμούν (έλλειψη οξυγόνου). Η σύσπαση και η ισχαιμία δημιουργούν πόνο.
Όλη αυτή η διαδικασία είναι ρυθμιζόμενη τις προσταγλανδίνες οι οποίες δημιουργούν τις συσπάσεις και παράγουν πόνο. Όσο οι συσπάσεις είναι ισχυρότερες, τόσο ο πόνος αυξάνει. Ο πόνος της περιόδου είναι μια παρενέργεια σε μια φυσική αντίδραση της μήτρας, η οποία πρέπει να να καθαρίσει, να μειώσει το αίμα και να προετοιμαστεί για τον επόμενο κύκλο.
Μη φυσιολογικός πόνος
Αν οι πόνοι τις περιόδου είναι πολύ ισχυροί τότε θα πρέπει να ελέγξουμε για πιθανή παθολογία. Κατά τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο με το ιστορικό, την εξέταση και τον υπέρηχο θα πρέπει να αποκλειστούν ενδομητρίωση, ινομυώματα, μόλυνση, κλείσιμο τραχήλου που εμποδίζει τη διαφυγή του αίματος και κάποιες πιο σπάνιες παθήσεις.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε τον γιατρό για έλεγχο όταν ο πόνος επηρεάζει τη καθημερινότητα μας. Αν δεν υπάρχει καμία παθολογική αιτία, το στρες και η ψυχολογία καθώς επίσης και η φυσική κατάσταση είναι αυτά που επηρεάζουν αρκετά την ένταση του πόνου.
Απλές θεραπείες
Ασκήσεις ελαφριάς έντασης, καθώς επίσης και καλή φυσική κατάσταση μπορούν να μειώσουν τον πόνο.
Ελαφρά παυσίπονα αφού ελεγχθεί ότι δεν κρύβεται καμιά παθολογική κατάσταση πίσω από την δυσμηνόρροια (όρος που χρησιμοποιείται για τον πόνο της περιόδου), είναι αρκετά για την μείωση του πόνου.
Σύνθετες Θεραπείες
Αν οι απλές θεραπείες αποτύχουν να μειώσουν τον πόνο και ο γιατρός σας υποψιάζεται ενδομητρίωση ή άλλη παθολογία, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Ίσως χρειαστεί να γίνει, εκτός από τις απλές εξετάσεις αίματος και υπερήχου, πιο σύνθετες, όπως λαπαροσκόπηση για να αποκλείσουμε κάποια παθολογική κατάσταση. Με τη λαπαροσκόπηση, χρησιμοποιώντας μια λεπτή κάμερα ελέγχουμε άμεσα τα εσωτερικά γυναικολογικά όργανα.