• Γερσιμος Αρσένης Γερσιμος Αρσένης
  • Decrease
  • Increase

  ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

   

  ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ & ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  Η ενδομητρίωση είναι ένας από τους βασικούς εχθρούς της γονιμότητας, ειδικά όταν πρόκειται για ενδομητρίωση βαριάς μορφής που εμποδίζει την ωρίμανση των ωαρίων και τη σωστή λειτουργία των οργάνων που συμμετέχουν στην διαδικασία της γονιμοποίησης. Ας δούμε τα τέσσερα βασικά συμπτώματα και ας αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την καθοδήγηση του γιατρού μας.

  Τι είναι η ενδομητρίωση;

  Η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία κύτταρα με μορφή σαν και αυτά που την περιβάλλουν, εγκαθίστανται έξω από αυτή. Κατά την ενδομητρίωση τα κύτταρα εγκαθίστανται σε μέρη όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες ή και η ουρήθρα. Ανάλογα με την σοβαρότητα της η ενδομητρίωση χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Η ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστείαπό ελαφρά μέχρι βαριά μορφή.

  Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα η ενδομητρίωση;

  Η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα εν μέρει και εφόσον είναι βαριάς μορφής. Μια γυναίκα όταν έχει ενδομητρίωση τα ωάρια της δεν ωριμάζουν γρήγορα, το σπερματοζωάριο δεν μπορεί να προσκολληθεί με μεγάλη ευκολία πάνω στο ωάριο και τέλος οι σάλπιγγες δεν λειτουργούν καλά.

  Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

  Μια γυναίκα όταν πάσχει από ενδομητρίωση αισθάνεται:

  • Πόνο τόσο πριν την περίοδο όσο και κατά την διάρκεια της περιόδου.
  • Πόνο κατά την διάρκεια της άσκησης
  • Ο κύκλος της περιόδου παρουσιάζει ανωμαλίες.
  • Δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.

  Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;

  Το ιστορικό μας είναι αυτό που θα εξετάσει πρώτα ο γιατρός μας για την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Δευτερεύοντα λόγο έχει ο υπέρηχος. Μέσω του υπερηχογραφήματος, μπορούν να αναγνωριστούν κάποιες μικρές κύστες στις ωοθήκες. Από εκεί και πέρα η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι αυτή που θα πει αν υπάρχει ενδομητρίωση και σε τι μορφή είναι.

   

   

  About Γεράσιμος Αρσένης

  Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου Μητέρα και Επιμελητής του ίδιου Νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα και διατηρεί ιατρείο στους Αμπελόκηπους. Ειδικεύτηκε ως Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Δ μαιευτικό- Γυναικολογικό Τμήμα ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από το 2005 έως και το 2009 με πάνω από 2.000 επεμβάσεις στην αίθουσα τοκετών και τα χειρουργεία του μαιευτηρίου. Επιπλέον εργάστηκε στο Κυτταρολογικό εργαστήριο του Περιφερειακού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 2009. Έχει κάνει πάνω από 50 εργασίες και διάφορες ομιλίες σε ποικίλα συνέδρια.

  © 2012 - 2019 Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
  Δρ. Γεράσιμος Αρσένης