• Γερσιμος Αρσένης Γερσιμος Αρσένης
  • Home
  • Άρθρα
  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ: ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ
  • Decrease
  • Increase

  ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ: ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ

   

  ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ: ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ

  Το πρώτο στάδιο ή στάδιο της διαστολής είναι η χρονική περίοδος από την έναρξη των ωδινών μέχρι την τελεία διαστολή του τραχήλου. Εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί η διάρκειά του κυμαίνεται από 10 έως 12 ώρες, ενώ για τις επόμενες κυήσεις από 6 έως 8 ώρες.

  Σημεία έναρξης του τοκετού είναι:

  Η περιοδικότητα και η αύξηση της έντασης των συσπάσεων. Δηλαδή οι συσπάσεις αρχίζουν να γίνονται δυνατότερες και να επαναλαμβάνονται κάθε 5-10 λεπτά. Αν και στην αρχή μπορεί να είναι ακανόνιστες, βαθμιαία θα δυναμώσουν και θα γίνουν συχνότερες.

  Αποκόλληση της προστατευτικής βλέννας που έκλεινε τον τράχηλο. Η έκκριση αυτή μοιάζει με κολλώδη ροζ ουσία, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει πολύ αίμα.

  Ρήξη εμβρυϊκών υμένων ( το σπάσιμο των νερών). Πρόκειται για τον αμνιακό σάκο με το υγρό που περιέβαλλε το μωρό σας σʼ όλη την εγκυμοσύνη. Εάν δεν πραγματοποιηθεί ρήξη πριν την έναρξη των συσπάσεων, το πιθανότερο είναι να συμβεί αυτόματα κατά την διάρκεια του τοκετού ή να το κάνει ο μαιευτήρας σας τεχνητά.

  Άφιξη στο μαιευτήριο Εάν οι συσπάσεις σας πλέον έρχονται κάθε 5 λεπτά, πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο. Καλό θα είναι να έχετε την βαλίτσα του μαιευτηρίου έτοιμη και να είστε προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Σας συμβουλεύουμε να έχετε εξοικειωθεί με την διαδρομή, τις συνθήκες στάθμευσης και να γνωρίζετε που είναι η είσοδος υποδοχής επιτόκων. Σε καμία περίπτωση μην οδηγήσετε εσείς. Όταν φτάσετε στο μαιευτήριο, το μαιευτικό προσωπικό θα σας οδηγήσει στην αίθουσα τοκετού, η μαία θα ελέγξει το ιατρικό ιστορικό σας, θα υπογράψετε τα απαραίτητα έγγραφα και θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε με την μπλούζα μαιευτηρίου.

   

  Η μαία θα φροντίσει να ελέγξει:

  • τον σφυγμό σας
  • την πίεση σας
  • την αναπνοή σας
  • την θερμοκρασία σας
  • τον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου

   

  Αμέσως μετά θα σας εξετάσει από τον κόλπο προκειμένου να διαπιστώσει:

  • την πιθανή ρήξη των υμένων
  • τυχόν αιμορραγία ή εκκρίσεις
  • τη θέση του εμβρύου
  • το βαθμό διαστολής του τραχήλου

   

  Μετά θα σας ξυρίσουν την ηβική περιοχή, θα σας κάνουν υποκλυσμό και θα σας βάλουν ορό.

  Αντιμετώπιση των ωδινών τοκετού Δεν υπάρχουν κανόνες ή οδηγίες σχετικά με τον ιδανικό τρόπο αντιμετώπισης των ωδινών τοκετού. Σίγουρα βοηθά το να είστε ήρεμη και χαλαρή και να νιώθετε άνετα. Εάν περπατάτε ή στέκεστε όρθια το στάδιο αυτό γίνετε λιγότερο επώδυνο και μπορεί να επισπεύσει τον τοκετό.

  Καθώς εξελίσσεται η διαστολή, ο πόνος στην μέση και τα πόδια σας αυξάνεται. Οι συσπάσεις είναι πιο δυνατές, καθιστώντας δύσκολο το να μιλήσετε, αισθάνεστε κόπωση και ενδεχομένως έχετε αυξημένη ροή αιματηρών υγρών. Αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να ζεσταίνεστε (ιδρώνετε) ή να κρυώνετε (έχετε ρίγη), να νιώθετε ναυτία, εκνευρισμό, να αισθάνεστε τα πόδια σας να τρέμουν ανεξέλεγκτα και να είναι κρύα ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε.

  • Ζητήστε ότι χρειάζεστε από τον σύντροφο σας ή την μαία (ένα ζευγάρι κάλτσες, μασάζ, μια κουβέρτα).
  • Συγκεντρωθείτε, σκεφτείτε ότι σε λίγο όλα θα τελειώσουν και ετοιμαστείτε για δράση!

  Εάν αισθάνεστε ότι οι ωδίνες είναι ιδιαίτερα επώδυνες και σας είναι αδύνατο να ανταπεξέλθετε, μην διστάσετε να ζητήσετε από τον μαιευτήρα σας να σας ανακουφίσει με φάρμακα, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, και αποφασίστε μαζί του τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

   

  Να θυμάστε ότι πολλές τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ωδινών του τοκετού.

  Α. Τεχνικές χαλάρωσης
  1. Τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης (μαθήματα ανώδυνου τοκετού)
  2. Να αναπνέετε ακολουθώντας την καμπύλη του πόνου, καθʼ όλη την διάρκεια των συσπάσεων
  3. Φροντίστε να μην σφίγγεστε, γιατί αυτό θα προκαλέσει επιπλέον πόνο
  4. Πάρτε την θέση που σας βολεύει καλύτερα
  5. Εάν κρυώνετε, αισθάνεστε ρίγη ή τα πόδια σας είναι ιδιαίτερα κρύα, φροντίστε να ζητήσετε μια κουβέρτα ή κάλτσες.
  • Εάν είστε ιδρωμένη, ζητήσετε από τον σύντροφο σας ή τη μαία να ακουμπήσει ένα παγάκι στα χείλη σας ή μια υγρή πετσέτα.
  6. Ζητήστε επίσης να σας τρίψουν την πλάτη ή να σας κάνουν μασάζ στα μέλη του σώματος που πονάνε περισσότερο (πόδια, πλάτη, χέρια)

   

  Β. Αναλγησία

  Επισκληρίδιος αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος εισάγει αρχικά έναν ειδικό καθετήρα μεταξύ δύο σπονδύλων αφού προηγουμένως σας χορηγήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μην πονέσετε. Στη συνέχεια και πάντα σε συνεργασία με το μαιευτήρα, σας χορηγεί συγκεκριμένα αναισθητικά φάρμακα μέσω του καθετήρα. Τόσο η ποιότητα όσο και ποσότητα του φαρμάκου είναι τέτοια ώστε να ανακουφίζει από τον πόνο χωρίς να καταργεί τις υπόλοιπες αισθήσεις.

  Το γεγονός αυτό όχι μόνο επιτρέπει τη χαλάρωσή σας αλλά κάνει δυνατή και τη συνεργασία σας με το μαιευτήρα κατά την εξώθηση.

   

   

  About Γεράσιμος Αρσένης

  Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου Μητέρα και Επιμελητής του ίδιου Νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα και διατηρεί ιατρείο στους Αμπελόκηπους. Ειδικεύτηκε ως Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Δ μαιευτικό- Γυναικολογικό Τμήμα ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από το 2005 έως και το 2009 με πάνω από 2.000 επεμβάσεις στην αίθουσα τοκετών και τα χειρουργεία του μαιευτηρίου. Επιπλέον εργάστηκε στο Κυτταρολογικό εργαστήριο του Περιφερειακού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 2009. Έχει κάνει πάνω από 50 εργασίες και διάφορες ομιλίες σε ποικίλα συνέδρια.

  © 2012 - 2019 Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
  Δρ. Γεράσιμος Αρσένης