• Γερσιμος Αρσένης Γερσιμος Αρσένης
  • Home
  • Εγκυμοσύνη
  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ, ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ή ΣΤΑΔΙΟ ΥΣΤΕΡΟΤΟΚΙΑΣ

  ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ, ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ή ΣΤΑΔΙΟ ΥΣΤΕΡΟΤΟΚΙΑΣ

   

  Έξοδος του πλακούντα

  Το τρίτο στάδιο ή στάδιο υστεροτοκίαςa είναι η χρονική περίοδος από την έξοδο του εμβρύου μέχρι την αποκόλληση του πλακούντα και την έξοδό του από τη μήτρα. Αυτό το στάδιο αποτελεί το πιο σύντομο μέρος του τοκετού: διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά. Παρόλο που έχεις ακόμα συσπάσεις, η συγκίνηση και ευτυχία που αισθάνεσαι είναι τόσο έντονες που ενδεχομένως να μην τις νιώθεις! Σε αυτό το στάδιο, απομακρύνεται ο πλακούντας που για εννέα μήνες έτρεφε το μωρό σου. Πιθανώς, να σου έχει ήδη χορηγηθεί ένεση ωκυτοκίνης, η οποία βοηθά την μήτρα να συσπάται, με αποτέλεσμα την αποκόλληση του πλακούντα από το τοίχωμα της, κινώντας τον προς το κάτω μέρος της.

  Μόλις βγει ο πλακούντας, ο μαιευτήρας θα τον εξετάσει για να σιγουρευτεί ότι έχει αποβληθεί στο σύνολο του και ότι δεν έχουν μείνει πίσω κομμάτια που θα προκαλέσουν αιμορραγία ή λοιμώξεις. Αμέσως μετά θα ελέγξει τον τράχηλο και τον κόλπο σου για τυχόν τραύματα ή ρήξεις και εφόσον υπάρχουν θα τα ράψει. Η συρραφή γίνεται με τοπική αναισθησία ή χωρίς καμία παρέμβαση αν γέννησες με επισκληρίδιο αναισθησία.

  Για το νέο μπαμπά :

  Είναι η πιο όμορφη και συγκινητική στιγμή του τοκετού, όταν κρατάς στα χέρια σου το νεογέννητο μωρό σου, και του ψιθυρίζεις πόσο το αγαπάς και με πόση προσμονή το περιμένεις! Να είσαι σίγουρος ότι το μωρό σου ήδη αναγνωρίζει την φωνή σου και θα ευχαριστηθεί ιδιαιτέρως στο άκουσμα της… Μην ξεχνάς ωστόσο τη σύντροφο σου, η οποία έχει ανάγκη να ακούσει επαινετικά και τρυφερά λόγια για το επίτευγμα της.

  Φτάνοντας στο τέλος η μαία θα ελέγξει την θερμοκρασία, το σφυγμό, την πίεση, την μήτρα σου (πόσο καλά έχει συσπαστεί μετά τον τοκετό) και την κολπική αιμορραγία. Αμέσως μετά θα σε πλύνουμεκαι θα σε περιποιηθούμε. Τέλος, αφού παραμείνεις στην ανάνηψη για να παρακολουθούμε την κατάστασή σου για περίπου 2 ώρες θα σε μεταφέρουν στο δωμάτιο σου ενώ το μωρό σου θα μεταφερθεί στην αίθουσα νεογνών.

   

  About Γεράσιμος Αρσένης

  Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου Μητέρα και Επιμελητής του ίδιου Νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα και διατηρεί ιατρείο στους Αμπελόκηπους. Ειδικεύτηκε ως Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Δ μαιευτικό- Γυναικολογικό Τμήμα ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από το 2005 έως και το 2009 με πάνω από 2.000 επεμβάσεις στην αίθουσα τοκετών και τα χειρουργεία του μαιευτηρίου. Επιπλέον εργάστηκε στο Κυτταρολογικό εργαστήριο του Περιφερειακού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 2009. Έχει κάνει πάνω από 50 εργασίες και διάφορες ομιλίες σε ποικίλα συνέδρια.

  © 2012 - 2019 Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
  Δρ. Γεράσιμος Αρσένης