ΙΝΟΜΥΟΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Α. Φαρμακευτική Θεραπεία
Η αντιμετώπιση των συμπτωματικών ινομυωμάτων της μήτρας περιλαμβάνει μια σειρά μη χειρουργικών προσεγγίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία είναι συνήθως αυστηρά για την άνεση του ασθενούς και η συνέχιση της θεραπείας είναι λογική σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα ή με ήπια, καλά ανεκτά συμπτώματα.
Ενώ η φαρμακευτικη θεραπεία δεν επιτρέπει επί του παρόντος μόνιμη θεραπεία για ινομυώματα, συχνά επιχειρείται θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια, ρυθμιστές προγεστερόνης, προγεστερόνες και οιστρογόνα, και ανάλογα ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης .
Σε μια επισκόπηση του Cochrane το 2007 που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των SERMs στη θεραπεία των ινομυωμάτων, τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για να δείξουν οποιαδήποτε βελτίωση στο μέγεθος των ινομυωματων ή τα κλινικά συμπτώματα.
Γενικά, η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για ασθενείς στους οποίους η φαρμακευτικη διαχείριση απέτυχε. Πολλές γυναίκες με ινομυώματα, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν ινομυώματα και δυσλειτουργική αιμορραγία, μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με ένα συνδυασμό μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, χάπια αντισυλληπτικα ή κυκλικές προγεστερόνες, αν έχουν μικρά ινομυώματα κάτω απο 3 εκατοστά και ανάλογα με τη θέση τους.
Μια σύντομη πορεία είναι λογική για ασθενείς με ινομυώματα πριν από τη δέσμευση για χειρουργική επέμβαση, επειδή μερικοί ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με φαρμακα. Οι περισσότερες μελέτες της φαρμακευτικης διαχείρισης είναι σύντομες, από τρεις μήνες έως ένα έτος, και η μακροπρόθεσμη επιτυχία παραμένει αβέβαιη. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε φαρμακευτική θεραπεία συνήθως εξετάζονται συχνότερα από μία φορά το χρόνο,συνέθως κάθε 2-3 μήνες με κοιλιακό και κολπικό υπέρηχο.
Β.ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΚΤΟΜΗ ΙΝΟΜΥΟΜΑΤΟΣ
Η μυομεκτομία είναι μια επιλογή για τις γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει τεκνοποίηση ή διαφορετικά επιθυμούν να διατηρήσουν τη μήτρα τους. Ενώ η κλασική προσέγγιση για την απομάκρυνση των υποοτογονιων ή ενδοτοιχωματικων μυωμάτων έχει γίνει μέσω μιας τομής λαπαροτομίας, οι διαδικασίες λαπαροσκοπικής και ρομποτικής προσεγγισης γίνονται όλο και πιο συχνές. Ωστόσο, υπάρχει μικρός αριθμός αναφορών για εγκυμοσύνη μετά από μυομεκτομή υποβοηθούμενη από ρομπότ . Η υστεροσκοπική μυοεκτομή είναι η διαδικασία επιλογής για την αφαίρεση των υποβλεννογόνιων και ενδομυϊκών μυωμάτων που προεξέχουν στην κοιλότητα της μήτρας. Όταν ένα ινώδες μυομα προχωρεί μέσω του τράχηλου, η μυομεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί κολπικά.Ειμαστε υπερ της λαπαροσκοπικής προσέγγισης λόγω βραχύτερου χρόνου νοσηλείας (λίγες ώρες εως μια μερα) και μικρότερου μετεγχειρητικού πόνου.
ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ
Σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίηση,ο καυτηριασμος του ενδομητρίου, είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με υστεροσκοπική ινομυοματεκτομη, είναι μια επιλογή για τη διαχείριση των αιμορραγικών ανωμαλιών (και μονο για την αιμορραγία). Επειδή τα ενδομυϊκά και υποορογονια λειομυώματα δεν επηρεάζονται από αυτή τη διαδικασία, τα συμπτώματα πονου ή πιέσεως είναι απίθανο να βελτιωθούν.
Ορισμένες συσκευές για το καυτηριασμό του ενδομητρίου σχεδιάζονται μόνο για χρήση σε κοιλότητα κανονικού μεγέθους και δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε ακανόνιστη κοιλότητα. Όταν υπάρχει υποβλένογονιο λειομίωμα, η εφαρμογη μικροκυμάτων είναι δυνατή εάν το λειομυωμα είναι μικρότερο από 3 cm και η εκτομή του λειομυωματος με την ρεσεκτοσκοπιο υστεροσκοπικά ενδείκνυται αν το μύομα είναι μεγαλύτερο από 3 cm.
ΜΥΟΛΥΣΗ ΚΡΥΟΜΥΟΛΥΣΗ-ΘΕΡΜΙΚΗ-ΜΕ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ [ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΑ]
Η μυόλυση αναφέρεται σε λαπαροσκοπική θερμική, με ραδιοσυχνότητες ή κρυομόλυση ιστού λειομυώματος . Αυτή η τεχνική είναι πιο εύκολη για το χειρουργο από τη ινομυωματεκτομή, η οποία απαιτεί συρραφή. Ωστόσο, η εντοπισμένη καταστροφή ιστού χωρίς επιδιόρθωση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επακόλουθου σχηματισμού συμφυσεων ή ρήξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .Η συσκευή καυτηριασμου ραδιοσυχνοτήτων έχει τώρα εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση και η χρήση ενδοπεριτοναϊκής διάγνωσης υπερήχων χρησιμοποιείται με αυτή την τεχνική για τη βελτιστοποίηση της ανίχνευσης των ινομυωμάτων. Σε μία τυχαιοποιημένη δοκιμή, η αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη διάρκεια παραμονής και λιγότερη απώλεια αίματος.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ασυμπτωματικές γυναίκες
Προτείνουμε την ΥΠΟΜΟΝΗ και έλεγχο με υπέρηχο των ασυμπτωματικών γυναικών, εκτός από την περίπτωση μιας γυναίκας με μέτρια ή σοβαρή υδρονεφρωση ή μιας γυναίκας με υστεροσκοπικά ανιχνεύσιμο υποβλεννογόνιο λεϊοινομίωμα που θελει εγκυμοσύνη.
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Με την απουσία μετεμμηνοπαυσιακής ορμονικής θεραπείας, τα λειομυοματα γενικώς γίνονται μικρότερα και ασυμπτωματικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ως εκ τούτου, η παρέμβαση δεν χρειάζεται συνήθως. Προτείνουμε αξιολόγηση για να αποκλείσουμε το σάρκωμα σε μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα με νέα ή διευρυνόμενη πυελική μάζα . Η επίπτωση του σαρκώματος είναι 1 έως 2% στις γυναίκες με νέα ή διευρυνόμενη πυελική μάζα, μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας και πυελικό πόνο. Σε μεγάλα ινομυόματα συζητάμε και την ολική υστερεκτομή λαπαροσκοπικά η κοιλιακά με ταυτόχρονη στήριξη του πυελικού εδάφους με βελτίωση της σεξουαλικής υγείας.
Γυναίκες που επιθυμούν γονιμότητα
Λόγω της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια της εγκυμοσύνης μετά από άλλες επεμβατικές διαδικασίες, προτείνουμε λαπαροσκοπικη η ανοικτη ινομυωματεκτομη για τη θεραπεία συμπτωματικών ενδομυϊκών και υποορογονιων λειομυωμάτων σε γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν το γονιμοποιητικό τους δυναμικό και που δεν έχουν σημαντικές αντενδείξεις για χειρουργική προσέγγιση . Η υστεροσκοπική μυομεκτομή είναι η προτιμώμενη προσέγγιση για τα υποβλενογονια ινομυοματα.
Η λαπαροσκοπική μυομεκτομή είναι μια επιλογή για γυναίκες με μήτρα μικρότερη από 18 εβδομάδες κυησης ή με μικρό αριθμό υποορογονιων ή ενδομυϊκών λειομυομάτων. Η μελλοντική αναπαραγωγή είναι δυνατή. Ωστόσο, η ακεραιότητα της τομής της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς και μπορεί να είναι κατώτερη της κοιλιακής μυομεκτομής. Λόγω των αναφορών της ρήξης της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά από κάποιες λαπαροσκοπικές μυομεκτομές, οι χειρουργοί θα πρέπει να συζητήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη κάθε επιλογής με τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου κινδύνου ρήξης της μήτρας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία τους με τη λαπαροσκοπική ραφή.