ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΩ ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
Φυσική, απαλή ή οικογενειακή καισαρική τομή.
Η φυσική, ήπια ή οικογενειακή προσέγγιση με καισαρική τομή αναπτύχθηκε για να βελτιώσει την εμπειρία γέννησης των γυναικών που έχουν απλές μη επειγουσες καισαρικές. Προσπαθεί να αναπαράγει τα χαρακτηριστικά της κολπικής γέννησης όσο το δυνατόν περισσότερο για να κάνει τη χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής πιο φιλική προς την οικογένεια. Τα στοιχεία αυτής της προσέγγισης μπορεί να περιλαμβάνουν [41,42]:
- Παίζοντας μουσική υπόκρουση της επιλογής της μητέρας και του πατέρα κατά τη διάρκεια της παράδοσης και των φώτων φωτισμού, όταν είναι δυνατόν. Μείωση του εξωγενούς θορύβου.
- Χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα σεντονια τοποθετώντας τα ετσι ωστε να επιτρέψετε στη μητέρα να παρακολουθήσει τη γέννηση.
- Αποφυγή καταστολης της μητέρας με αναισθητικα.
- Επιτρέποντας στο μωρό να γεννηθει μέσω ενός συνδυασμού ωδινας της μήτρας και ενεργου ιατρικου χειρισμου για να μιμηθεί την εξοδο από τον κόλπο.
- Απελευθερώνοντας το δεσπόζον χέρι / το χέρι και το στήθος / στήθος της μητέρας από τις γραμμές και τις οθόνες, όταν είναι δυνατόν, έτσι ώστε να μπορεί να κρατήσει και να θηλασει το βρέφος της.
- Προώθηση επαφής δέρματος με δέρμα και θηλάζοντας αμέσως μετά τη γέννηση.
Δείτε σχετικά άρθρα από εδώ [ Εγκυμοσύνη]
Εκτελούμε εξάσκηση με επίκεντρο την οικογένεια όποτε είναι εφικτό (δηλ., Συνήθως, εκτός εάν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια επειγουσα καισαρική τομή). Οι ασθενείς γίνονται ενεργό μέρος της καισαρικης τομης, παρατηρώντας άμεσα τη γέννηση και κόβοντας τον ομφάλιο λώρο. Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, η εξάσκηση με επίκεντρο την οικογένεια ήταν ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος και οδήγησε σε καλύτερη γέννηση, υψηλότερο ποσοστό θηλασμού και βελτιωμένη πρόωρη αλληλεπίδραση μητέρας-βρέφους [43].
Πάντα υπάρχει επαφή πολύ πριν τη καισαρική τομή με την αναισθησιολόγο της ομάδας μας για επιλογή καταλληλότερου τρόπου πριν και μετά τη γέννα.
Η καισαρική τομή πραγματοποιείται όταν
Η καισαρική τομή πραγματοποιείται όταν ο κλινικός και / ή ο ασθενής πιστεύουν οτι είναι καλτερα για το νεογνο η για τη μητερα . Έτσι, οι ενδείξεις για καισαρική τομή εμπίπτουν σε δύο γενικές κατηγορίες:
- Υποδεικνυόμενη ιατρικά / μαιευτικα, ή
- Μετά από αίτημα της μητέρας
Τα 3 πιο κοινά αίτια είναι
1.αδυναμια εξελιξης φυσιολογικου τοκετου
2.μετρια προς κακη κατασταση εμβρυου,ελαττωμενα η καθολου αμνιακα υγρα,παθολογικο nst -doppler
3.κακη θεση εμβρυου
Επιπροσθέτως, οι λιγότερο συνήθεις ενδείξεις για καισαρική τομή περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:
- Μη φυσιολογικός πλακούντας (π.χ., placenta previa, vasa previa, placenta accreta)
- Μητρική λοίμωξη με σημαντικό κίνδυνο περιγεννητικής μετάδοσης κατά τη διάρκεια της γέννησης κολπικα
- διαθεση αιμορραγιας του εμβρυου
- προπτωση λωρου
- Υποψία μακροσωμιας (συνήθως 5000 γραμμάρια σε γυναίκες χωρίς διαβήτη, 4500 γραμμάρια σε γυναίκες με διαβήτη)
- Μηχανική απόφραξη στη γέννηση κολπικα (π.χ. μεγάλα ινομυώματα,ανδροειδης η γενικα στενη λεκανη στο εσω στομιο, σοβαρά μετατοπισμένα κατάγματα της πυέλου, σοβαρός υδροκεφαλός εμβρύου)
- Ρήξη της μήτρας
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση της μήτρας που εισήλθε στην ενδομητρική κοιλότητα, όπως η μυοεκτομή
Πότε ενδείκνυται η καισαρική τομή
Η καισαρική τομή ενδείκνυται επίσης σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών / τραυματισμών από τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας, την κάθοδο και την εξοδο του εμβρύου ή την επισιοτομία. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν γυναίκες με επεμβατικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενεργό ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου ή ιστορικό επιδιόρθωσης ενός ορθοκολπικου συρίγγιου ή πρόπτωσης πυελικού οργάνου.
Η ετοιμότητα του νοσοκομείου για καισαρική τομή
Η καισαρική τομή ταξινομειται μερικές φορές ανάλογα με τον βαθμό επείγοντος, για παράδειγμα: (1) υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή της μητέρας ή του εμβρύου, (2) υπάρχουν σημάδια μητρικής ή εμβρυϊκής θνησιμοτητας, αλλά δεν είναι άμεσα απειλητικά για τη ζωή ή (3) απαιτείται γεννα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία μητρικής ή εμβρυϊκής θνησιμοτητας.
Η ACOG και η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων υποδεικνύουν ότι οι εγκαταστάσεις που παρέχουν υπηρεσίες μαιευτικής θα πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινήσουν καισαρική τομή εντός 30 λεπτών από την απόφαση εκτέλεσης. [27]. Το κριτήριο αυτό βασίζεται στους πρακτικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα αγροτικά νοσοκομεία στη συγκέντρωση της κατάλληλης ομάδας νοσοκόμων, αναισθησιολόγων και χειρουργών. Ωστόσο, αυτό το όριο δεν βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, δεν είναι καθολικά εφικτό ή είναι ιδανικό από την άποψη της μείωσης της περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας [28-37].
Η δυνατότητα να ξεκινήσει καισαρική τομή εντός 30 λεπτών από την απόφαση είναι ένα λογικό σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση της ποιότητας των μονάδων εργασίας και παραλαβής.Η δήλωση δεν προοριζόταν ως απαίτηση να εκτελούνται όλες οι καισαρικές έρευνες εντός 30 λεπτών από την απόφαση. Σε μελέτες σε ανθρώπους και σε ζώα, η ξαφνική πλήρης ανοξία, όπως συμβαίνει με ολική αποκολληση πλακουντα ή πλήρη απόφραξη του λωρου, πιθανώς απαιτεί παράδοση μέσα σε πέντε λεπτά για να αποφευχθεί η υποξική βλάβη του εμβρύου [38-40], αν και ανέκαθεν επιζώντες έχουν αναφερθεί μετά από μεγαλύτερης διάρκειας σοβαρη υποξία.
Οι περισσότερες εγκυμοσύνες με λιγότερο σοβαρό εμβρυϊκό ή μητρικό κινδυνο ή μερική ή πλήρη ανάκτηση των δυσοίωνων εμβρυϊκών παλμών θα έχουν καλές εκβάσεις παρά τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα πριν από την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης [37].
Σχετικά άρθρα
James D. Caesarean section for fetal distress. BMJ 2001; 322:1316.
Σχετικά άρθρα
Σχετικά άρθρα
Katz VL, Dotters DJ, Droegemueller W. Perimortem cesarean delivery. Obstet Gynecol 1986; 68:571.
Smith J, Plaat F, Fisk NM. The natural caesarean: a woman-centred technique. BJOG 2008; 115:1037.