• Γερσιμος Αρσένης Γερσιμος Αρσένης
  • Home
  • Άρθρα
  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΙΣΣΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑΣ – ΓΟΝΟΚΚΟΚΟΣ ;
  • Decrease
  • Increase

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΙΣΣΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑΣ – ΓΟΝΟΚΚΟΚΟΣ ;

   

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΙΣΣΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΟΝΟΡΡΟΙΑΣ - ΓΟΝΟΚΚΟΚΟΣ ;
  Τα συμπτώματα είναι σοβαρά αν και το 85% των γυναικών είναι ασυμπτωματικές! Στο ιατρείο η συχνότητα της γονόρροιας πλησιάζει το 5%. Το 15-20% των γυναικών θα εμφανίσει εξάπλωση της φλεγμονής προς τα πάνω, με σαλπιγγίτιδα, σαλπιγγο-ωοθητικό απόστημα και περιτονίτιδα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξωμήτρια κύηση και υπογονιμότητα.

  Στην οξεία φάση η ασθενής εμφανίζει άφθονη βλεννοπυώδη έκκριση. Αν στο τοκετό η φλεγμονή είναι ενεργός το νεογνό μπορεί να εμφανίσει επιπεφυκίτιδα από επιμόλυνση κατά τον τοκετό. Γι’ αυτό η προσεχτική λήψη δείγματος από τον ενδοτράχηλο, αφού απομακρυνθεί πρώτα η περίσσεια της τραχηλικής βλέννης για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι αναγκαία!

   

  Τι είναι τα χλαμύδια?

  Η μόλυνση με χλαμύδια μπορεί να μην έχει συμπτώματα ή να εκδηλώνεται με δυσουρία και αιμόρροια μετα την σεξουαλική επαφή. Έχει αξία η πρόληψη με καλλιέργεια DFA, EIA ή PCR γιατί τα χλαμύδια χωρίς θεραπεία προκαλουν σαλπιγγίτιδα στο 20-40% των γυναικών. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια χωρίς θεραπεία είναι αίτιο απόφραξης σαλπίγγων, εξωμήτριου κύησης και υπογονιμότητας. Μπορεί να εμφανιστούν ως αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα (LGV). Η αρχική βλάβη στο LGV εμφανίζεται ως μια ανώδυνη φυσαλίδα. Όταν προχωρά κάνει πρωκτικά ή γεννητικά συρίγγια ή στένωση πρωκτού .Απαραίτητη και η θεραπεία του συντρόφου. Η συνιστώμενη θεραπεία είναι μια δόση 1 gr αζιθρομυκίνης p.o ή 100 gr δοξυκυκλίνης 2 φορες p.o για 7 ημέρες. Όχι σεξουαλική επαφή για 7 ημέρες και επανέλεγχος 2-3 μήνες μετά τη θεραπεία.

   

  Τι είναι το μυκόπλασμα?

  Το mycoplasma hominis και το ureaplasma ursalyticum μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, επιλόχειο πυρετό, σαλπιγγίτιδα και πυελικό απόστημα. Η ταυτοποίηση με PCR αυξάνει την ευαισθησία της καλλιέργειας. Αποτελεσματική θεραπεία παρέχουν 100mg δεξοκυκλίνης για 10 ημέρες.

   

  Τι είναι η τριχομονάδα?

  Είναι ένα μονοκύτταρο μαστιγωτό πρωτόζωο που προσβάλει την κατώτερη γεννητική οδό τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών και μεταδίδεται με σεξουαλική επαφή. Το κύριο σύμπτωμα είναι η επιμένουσα κολπική έκκριση με ή χωρίς δευτεροπαθή κνησμό. Η έκκριση είναι πρασινωπή, αφρώδης, άφθονη και δύσοσμη με ph >5. Τα χαρακτηριστικά αυτά μεταβάλλονται με προηγούμενη λήψη φαρμάκων και πλύση. Τα μικρά χείλη είναι ευαίσθητα και οιδηματώδη. Μπορεί να νιώθεις κι ένα μικρό κάψιμο στην ούρηση. Ο κολπικός βλεννογόνος και ο τράχηλος μοιάζουν με φράουλα. Η επιβεβαίωση είναι με καλλιέργεια (95% ευαισθησία). Το παπ έχει 95% ευαισθησία και εξειδίκευση 100%. Οι άντρες πρέπει να θεραπεύονται παράλληλα και να χρησιμοποιούν προφυλακτικό παρ’ ότι είναι ασυμπτωματικοί. Η μετρονιδαζόλη έχει επιτυχία 90-95% είτε 2 gr μονοδόση είτε 500 gr για 2 φορές την ημέρα για 7 ημέρες. Οι παρενέργειες του φαρμάκου είναι ναυτία και εμετός με τη χρήση αλκοόλ. Η τριχομονίαση συνδέεται με πολλές περιγεννητικές επιπλοκές και με αυξανόμενη μετάδοση του HIV.

   

  Τι είναι ο ιός του έρπητα?

  Ο ιός του έρπητα μπορεί να προκαλέσει επιφανειακές εξελκώσεις ή εξωφυτική νεκρωτική μάζα στον τράχηλο που παράγει άφθονη κολπική έκκριση. Ο τράχηλος τότε αιμορραγεί εύκολα. Η πρωτοπαθής βλάβη διαρκεί 2-6 εβδομάδες και επουλώνεται χωρίς ουλές. Οι υποτροπές επίσης κάνουν τραχηλική βλάβη. Έχει δυο τύπους τον HSV I και τον HSV II. Ο Ι ευθύνεται μόνο για το 10-15% των βλαβών του γεννητικού έρπητα (κάνει έρπητα στα χείλια πιο συχνά). Οι περισσότερες γεννητικές βλάβες οφείλονται στον ΙΙ. Ο έρπητας είναι υπεύθυνος για υποτροπιάζουσες και βαριές συμπτωματικές νόσους, για αφροδίσια μετάδοση και ερπητική εγκεφαλίτιδα στο νεογνό.

   

  About Γεράσιμος Αρσένης

  Ο Δρ. Γεράσιμος Αρσένης είναι συνεργάτης του Μαιευτηρίου Μητέρα και Επιμελητής του ίδιου Νοσοκομείου από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα και διατηρεί ιατρείο στους Αμπελόκηπους. Ειδικεύτηκε ως Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Δ μαιευτικό- Γυναικολογικό Τμήμα ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από το 2005 έως και το 2009 με πάνω από 2.000 επεμβάσεις στην αίθουσα τοκετών και τα χειρουργεία του μαιευτηρίου. Επιπλέον εργάστηκε στο Κυτταρολογικό εργαστήριο του Περιφερειακού Νοσοκομείου-Μαιευτηρίου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ το 2009. Έχει κάνει πάνω από 50 εργασίες και διάφορες ομιλίες σε ποικίλα συνέδρια.

  © 2012 - 2019 Δρ. Γεράσιμος Αρσένης
  Δρ. Γεράσιμος Αρσένης