Ενδομητρίωση
Ενδομητρίωση – Μια αρκετά γνωστή νόσος,γνωστή από την αρχαία Ελλάδα,με τον όρο ενδομητρίωση όπως περιγράφεται αυστηρά ιατρικά ως νόσος να κατακυρώνεται το 1925!. Περιγραφή εμφυτεύσεων ενδομητρίωσης στον κολπικό θόλο περιγράφονται απο τον 4 αιώνα π.χ με μητροσκόπιο [διόπτρα] από ανασκαφές στην Πομπηία και ανασκαφές του Διου. Δείτε και το άρθρο «ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ Και ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ»
Είναι η παρουσία και η ανάπτυξη λειτουργικού ιστού ενδομητρίου σε άλλα μέρη εκτός από τη μήτρα που συχνά οδηγεί σε σοβαρό πόνο και στειρότητα. Οι βλάβες είναι συνήθως τοποθετημένες στη λεκάνη. Μπορεί να εμφανιστούν σε πολλαπλές θέσεις συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του διαφράγματος και της υπεζωκοτικής κοιλότητας.
Ενώ η ενδομητρίωση είναι μια κοινή και μη κακοήθης διαδικασία, ο έκτοπος ενδομήτριος ιστός και η προκύπτουσα φλεγμονή μπορεί να προκαλέσουν δυσμηνόρροια, δυσπαρευνία, χρόνιο πόνο και υπογονιμότητα. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ελάχιστα έως σοβαρά εξασθενητικά. Η ενδομητρίωση είναι μια εξαρτώμενη από οιστρογόνα, καλοήθη, φλεγμονώδη ασθένεια που προσβάλλει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των προεμμηνορρυσιακής, αναπαραγωγικης και μετεμμηνοπαυσιακης ορμονικής ζωής τους.
Μπορεί να είναι
Α.επιπολής [επιφανειακές] εμφυτεύσεις στο περιτόναιο
Β.να κάνουν κύστη ωοθήκης-ενδομητρίωμα
Γ.να διηθούν βαθιά,εν τω βαθει διηθητικές βλάβες πάνω απο 5 χιλιοστά
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΝΟΣΟΥ – Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση εμφανίζεται στο 8% έως 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ μεταξύ 20% και 70% των γυναικών με στειρότητα διαγιγνώσκονται με ενδομητρίωση. Η φαρμακευτική θεραπεία ΔΕΝ αυξάνει τα ποσοστά κύησης σε υπογόνιμες γυναίκες. Η χειρουργική θεραπεία ειδικά αν αποκατασταθεί λαπαροσκοπικά και η βατότητα των σαλπιγγών αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά αυτόματης εγκυμοσύνης. Τα μικρά ενδομητριώματα ωοθηκών δεν επηρεάζουν την έκβαση της θεραπείας. Η αφαίρεση μεγαλύτερων κύστεων των ωοθηκών θα πρέπει να εξεταστεί πριν από την ART[υποβοηθούμενη αναπαραγωγή]
Συμπτώματα Ενδομητρίωσης
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ !!
Στην κλινική μου πράξη ,το 80 τοις εκατό παρουσιάζεται με πόνο, 25 τοις εκατό με στειρότητα και 20 τοις εκατό με ενδομητρίωμα ωοθήκης (ωοθηκική μάζα) . Η δυσμηνόρροια που σχετίζεται με την ενδομητρίωση είναι ομαλός ή σπασμωδικός πυελικός πόνος που αρχίζει συνήθως μία έως δύο ημέρες πριν από την περιοδο, επιμένει σε όλη την περιοδο και μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες μετά. Ο πυελικός πόνος είναι συνήθως χρόνιος και περιγράφεται ως ενοχλητικος,με κραμπες,αλλα πολλες φορες και οξυς η και με αισθημα καψιματος. Ο πυελικός πόνος ή η πίεση είναι επίσης τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με μια ωοθηκικη μάζα.
Οι γυναίκες με περιτοναϊκή ή βαθιά διηθητική ενδομητρίωση συχνά εμφανίζονται με δυσπαρευνια[πονο στην επαφη]
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση της ουροδόχου κύστης παρουσιάζουν συνήθως μη συγκεκριμένα συμπτώματα συχνότητας, επείγουσας ανάγκης και πόνου κατά την ούρηση . Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με την εμμηνόπαυση!!. Η ενδομητρίωση του ουρητήρα μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να σχετίζεται με κολικοειδη πονο η ακομη και με μεγαλη αιματουρια.
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση στο έντερο μπορεί να εμφανίσουν διάρροια, δυσκοιλιότητα, δυσχεσία και κράμπες του εντέρου . Οι γυναίκες με εμφυτεύματα ενδομητρίωσης με βαθιά διείσδυση στον οπισθοπεριτοναικο χωρο και στο ορθοκολπικο διάφραγμα εμφανίζονται τυπικά με δυσπαρευνια και οδυνηρή αφόδευση . Μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία από το ορθό, αλλά είναι σπάνια[ευτυχως!].
Διάγνωση νόσου – Ενδομητρίωση
Δεν είναι δύσκολη αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, η φυσική εξέταση και ο υπέρηχος αρκούν, σε δύσκολες περιπτώσεις χρειάζεται και μαγνητική κάτω κοιλίας.
Ενδομητρίωμα ωοθήκης
Η σίγουρη διάγνωση όμως μπαίνει με τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση,που μετατρέπεται πολύ ευκολα σε επεμβατική για διόρθωση των προβλημάτων που προκαλεί η ενδομητρίωση,ειδικά αν έχετε χρόνιο πυελικό πόνο.
Για ιατρους μονο
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ της ενδομητρίωσης ειναι χειρουργικά μόνο, και καθορίζονται απο την αμερικάνικη εταιρεία αναπαραγωγικής ιατρικής ως εξής:
- Στάδιο Ι: Η ελάχιστη ασθένεια χαρακτηρίζεται από μεμονωμένα εμφυτεύματα και χωρίς σημαντικές συμφύσεις.
- Στάδιο ΙΙ: Ήπια ενδομητρίωση αποτελείται από επιφανειακά εμφυτεύματα που είναι συνολικά κάτω των 5 cm και είναι διασκορπισμένα στο περιτόναιο και τις ωοθήκες. Δεν υπάρχουν σημαντικές συμφυσεις.
- Στάδιο III: Η μέτρια ασθένεια παρουσιάζει πολλά εμφυτεύματα, επιφανειακά και βαθιά διηθητικα. Μπορούν να είναι προφανείς οι περισαλπιγγικες και περιωοθηκικές συμφυσεις.
- Στάδιο IV: Η σοβαρή ασθένεια χαρακτηρίζεται από πολλαπλά επιφανειακά και βαθιά εμφυτεύματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ενδομητριωμάτων των ωοθηκών. Σταθερες και πυκνές συμφύσεις είναι συνήθως παρόντες.